wtorek, 26 stycznia 2016

Waniliowy pudding jaglany

Przedstawiam Wam przepis, który szczególnie przypadł do gustu mojej mamie. Zawsze kiedy przyjeżdża, staram się uraczyć ją jakimś smacznym (bo słodkim) i zdrowym (tym razem z użyciem najzdrowszej kaszy) śniadaniem ...i jakimś dziwnym trafem, w ostatnim czasie przyjeżdża coraz częściej ;-)





Składniki:

  • kasza jaglana - pół szklanki
  • mleko 1,5% tł. - 1,5 szklanki
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • orzechy włoskie - 20 g
  • miód - 2 łyżeczki
  • suszona żurawina/wiśnia (opcjonalnie) - można zastąpić startym jabłkiem
Przygotowanie:
Kaszę należy dokładnie wypłukać, aby straciła gorzki posmak, przelać wrzątkiem i ugotować na 1 szklance mleka. Dodać pokrojone lub starte jabłko i orzechy (lub jeżeli wybieracie opcję z suszonymi owocami to dodajemy tylko orzechy), zalewamy resztą mleka, dodajemy nasiona wanilli (należy ją rozkroić wzdłuż i zebrać nożem miąższ) i blendujemy na gładką masę. Pudding przekładamy do miseczek, polewamy łyżeczką miodu i opcjonalnie posypujemy suszonymi owocami - u mnie żurawina i wiśnia, ponieważ do tak łagodnych smaków preferuję coś słodko-kwaśnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz