środa, 6 stycznia 2016

Granola czekoladowo-kokosowa

Zacząć dzień od czekolady... brzmi jak marzenie. Teraz to możliwe! 
Koniecznie spróbujcie mojej ulubionej granoli czekoladowo-kokosowej z migdałami.



Składniki:
  • Pół opakowania płatków owianych górskich
  • Pół szklanki wiórków kokosowych
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao powyżej 70%
  • 2 łyżki miodu



Przygotowanie:
Do miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, posiekane migdały oraz posiekaną czekoladę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy miód i mieszamy (ja delikatnie rozcieram je palcami aby równomiernie rozprowadzić miód). Na blaszkę wykładamy arkusz papieru do pieczenia, wykładamy granolę i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160 stopni. Po wyjęciu czekamy do wystudzenia, przesypujemy do słoika. Szczelnie zamknięte można przechowywać ok. 2 tygodni. 



Moja propozycja podania do warstwowy deser - przekładany jogurt naturalny 2%tł. z pomarańczą i 3 łyżkami granoli. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz