piątek, 29 stycznia 2016

Papryka faszerowana z kaszą jaglaną i kurczakiem

Pierwsze podejście do papryki faszerowanej - z pewnością nie było ostatnim! 
Prezentuje się apetycznie, smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, a przyrządzenie nie wymaga większych zdolności kulinarnych (jeżeli mi się udało - to Wam też). Następnym razem cukinię zamienię na pieczarki i chyba lepiej być nie może...






Składniki:
  • 4 czerwone papryki
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 300 g fileta z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 200 ml przecieru pomidorowego lub passaty
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli, kurkuma, oregano
  • opcjonalnie: ser light, np. mozarella
Przygotowanie:
Paprykę dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Następnie, wrzucamy je do wrzącej wody na ok. 3 minuty. Kaszę jaglaną gotujemy na niewielkiej ilości wody. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy kurczaka (doprawionego, pokrojonego w małą kostkę), po chwili dodajemy cebulę startą na drobnych oczkach. Zalewamy przecierem, dodajemy ugotowaną kaszę, doprawiamy i chwilę dusimy. Paprykę faszerujemy przygotowanym nadzieniem i wkładamy do piekarnika na 25 min. w 180 stopniach, po tym czasie możemy dodać ser i zapiekać jeszcze kilka chwil, aż do rozpuszczenia. Ja posypałam wierzch oregano i ułożyłam na liściach świeżej rukoli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz