Pierwsze podejście do papryki faszerowanej - z pewnością nie było ostatnim!
Prezentuje się apetycznie, smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, a przyrządzenie nie wymaga większych zdolności kulinarnych (jeżeli mi się udało - to Wam też). Następnym razem cukinię zamienię na pieczarki i chyba lepiej być nie może...
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 300 g fileta z kurczaka
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 200 ml przecieru pomidorowego lub passaty
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli, kurkuma, oregano
- opcjonalnie: ser light, np. mozarella
Przygotowanie:
Paprykę dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Następnie, wrzucamy je do wrzącej wody na ok. 3 minuty. Kaszę jaglaną gotujemy na niewielkiej ilości wody. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy kurczaka (doprawionego, pokrojonego w małą kostkę), po chwili dodajemy cebulę startą na drobnych oczkach. Zalewamy przecierem, dodajemy ugotowaną kaszę, doprawiamy i chwilę dusimy. Paprykę faszerujemy przygotowanym nadzieniem i wkładamy do piekarnika na 25 min. w 180 stopniach, po tym czasie możemy dodać ser i zapiekać jeszcze kilka chwil, aż do rozpuszczenia. Ja posypałam wierzch oregano i ułożyłam na liściach świeżej rukoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz