niedziela, 10 stycznia 2016

Ciasto marchewkowe "fit"

Dziś jest mój 10 dzień słodyczowego odwyku więc jak się zapewne domyślacie - rozglądam się za jakimś zamiennikiem. Odświeżam zatem świąteczne menu, kiedy to pierwszy raz zrobiłam ciasto z tego przepisu i mogę Wam śmiało polecić tą wersję. Jest odchudzona ale smakiem bez problemu dorównuje swoim mega kalorycznym odpowiednikom, także nie wahaj się ani chwili dłużej i zabieraj się za pieczenie, a ja czekam aż podzielisz się z nami swoimi wrażeniami. Zapraszam!


Składniki na ciasto:
  • 130 g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych górskich)
  • 400 g świeżej marchewki
  • 4 jaja
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g suszonych owoców (u mnie żurawina i wiśnia)
  • 30 g orzechów włoskich
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
Składniki do dekoracji:
  • pół łyżeczki żelatyny
  • płatki migdałów do dekoracji
  • opakowanie serka homogenizowanego do 3% tł. (naturalny lub waniliowy)
Przygotowanie:
Obraną marchew trzemy na tarce o drobnych oczkach. Suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do powstałej piany dolewamy żółtka i miksujemy. Dodajemy marchew i delikatnie mieszamy. Stopniowo dodajemy olej i miód. Przesiewamy mąkę owsianą, proszek do pieczenia oraz aromatyczne przyprawy, dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i mieszamy. Dodajemy owoce oraz orzechy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut w temp. 180 stopni. Zabieramy się za zrobienie polewy. Do garnka wlewamy odrobinę wody (ok. 3 łyżek) i rozpuszczamy w niej żelatynę , studzimy i dodajemy do serka. Chłodzimy w lodówce ok. 10 - 15 minut i wykładamy na wystudzone ciasto, posypujemy płatkami migdałów i jemy!


2 komentarze:

  1. Zrobilam mega pyszne tylko nie napisałaś kochana wymiarów blachy i zrobiłam w za dużej wyszło mega płaskie ale smaczne bardzo. Następnym razem zrobię w mniejszej blasze ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie była mała tortownica o średnich ok. 21 cm. Bardzo się cieszę, że mimo to smakowała i zachęcam do wypróbowania innych przepisów ! ;-)

      Usuń