Moja miłość do kokosa wciąż kwitnie!
Bounty, to jeden z kokosowych faworytów ale na skład sklepowego batona nie powala na kolana: cukier, wiórki kokosowe (ok. 21%), syrop glukozanowy, masło kakaowe, odtłuszczone mleko w proszku, miazga kakaowa, emulgator mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna sojowa, laktoza, tłuszcz mleczny, serwatka w proszku, glicerol, sól, aromat.
Zatem zachęcam Was do zrobienia domowej - zdecydowanie zdrowszej wersji, która śmiało może równać się z prawdziwym batonem (no może nie w kwestii wyglądu - nad tym mogłabym jeszcze popracować)!
Skład:
- 200 g wiórków kokosowych
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (ja użyłam 70% i 90% zawartości kakao)
- mleko 2% tł. (ok. 1 szklanki)
Przygotowanie:
Wiórki mieszamy w misce ze schłodzonym mlekiem kokosowym, Formujemy batoniki i układamy je na, np. papierze do pieczenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i stopniowo dodajemy mleka, aby uzyskać półpłynną konsystencję. Batony polewamy czekoladą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz