sobota, 16 kwietnia 2016

Bounty - domowe batoniki

Moja miłość do kokosa wciąż kwitnie! 

Bounty, to jeden z kokosowych faworytów ale na skład sklepowego batona nie powala na kolana: cukier, wiórki kokosowe (ok. 21%), syrop glukozanowy, masło kakaowe, odtłuszczone mleko w proszku, miazga kakaowa, emulgator mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna sojowa, laktoza, tłuszcz mleczny, serwatka w proszku, glicerol, sól, aromat.



Zatem zachęcam Was do zrobienia domowej - zdecydowanie zdrowszej wersji, która śmiało może równać się z prawdziwym batonem (no może nie w kwestii wyglądu - nad tym mogłabym jeszcze popracować)!








Skład:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (ja użyłam 70% i 90% zawartości kakao)
  • mleko 2% tł. (ok. 1 szklanki)
Przygotowanie:
Wiórki mieszamy w misce ze schłodzonym mlekiem kokosowym, Formujemy batoniki i układamy je na, np. papierze do pieczenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i stopniowo dodajemy mleka, aby uzyskać półpłynną konsystencję. Batony polewamy czekoladą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz