Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają z talerzy! Najlepsze z najlepszych - po prostu!
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki mleka 1,5% tł.
- 1/4 szklanki brązowego cukru (opcjonalnie słodzik)
- 3 jaja
- 1/2 łyżeczki soli
- niespełna 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła lub oleju
- opcjonalnie kilka kropli esencji waniliowej
Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i proszek do pieczenia.
3. Mleko zmiksuj z żółtkiem, roztopionym masłem/olejem i esencją i dodaj do suchych składników.
4. Białka ubij na pianę, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj (nie miksuj).
5. Na rozgrzaną teflonową patelnie nakładać placuszki (po 1 dużej łyżce) i smaż z obu stron.
6. Placuszki ułóż jeden na drugim i podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie tym razem jogurt naturalny, mango pokrojone w kostkę i nasiona chia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz