sobota, 23 kwietnia 2016

Biszkoptowe pancakes - najlepsze z najlepszych!

Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają z talerzy! Najlepsze z najlepszych - po prostu!






Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki mleka 1,5% tł.
  • 1/4 szklanki brązowego cukru (opcjonalnie słodzik)
  • 3 jaja
  • 1/2 łyżeczki soli
  • niespełna 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • opcjonalnie kilka kropli esencji waniliowej
Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i proszek do pieczenia.
3. Mleko zmiksuj z żółtkiem, roztopionym masłem/olejem i esencją i dodaj do suchych składników.
4. Białka ubij na pianę, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj (nie miksuj).
5. Na rozgrzaną teflonową patelnie nakładać placuszki (po 1 dużej łyżce) i smaż z obu stron.
6. Placuszki ułóż jeden na drugim i podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie tym razem jogurt naturalny, mango pokrojone w kostkę i nasiona chia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz