niedziela, 1 maja 2016

Rolada z konfiturą


Moja babcia kupiła wczoraj (prawdopodobnie) pyszną ale jakże tłustą i kaloryczną roladę. Postanowiłam zrobić swoją, zdecydowanie zdrowszą wersję z konfiturą. Czekam na świeże truskawki i na pewno zrobię letnią wersję!







Składniki:
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (lub słodzik)
  • 1 opakowanie serka naturalnego
  • 1/2 słoiczka konfitury truskawkowej (bez cukru)
  • 4 łyżki rozmrożonych truskawek 
  • herbata (u mnie truskawka z rabarbarem)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • odrobina mleka (ok. 1/4 szklanki)
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubij jaja z cukrem na pianę i dodaj do mąki - następnie, delikatnie wymieszaj (nie miksuj). Piecz 20 minut w 180 stopniach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po upływie 20 minut, wyjmij blachę i przełóż ciasto na ręcznik lub ściereczkę, papierem do góry i delikatnie go zdejmij. Następnie zwiń ciasto ze ściereczką w rulon (aby materiał oddzielał kolejne warstwy rolady) i zostaw do wystygnięcia.
Wystudzone ciasto rozwinąć, delikatnie skropić wcześniej przygotowaną herbatą, nałożyć warstwę serka i kolejną warstwę musu (zblendować konfiturę z truskawkami). Ciasto zwinąć w ciasny rulon.

Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i mleko. Przygotowaną polewą należy skropić roladę i odstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz