piątek, 15 kwietnia 2016

Ekspresowe placuszki z cukinii

Chcesz urozmaicić nudną kolację lub szybko zrobić efektowny dodatek do obiadu?
Placuszki z cukinii to opcja idealna! Proste składniki, dobry smak i kilka minut pracy!









Składniki (ok. 7-8 placuszków):
  • 1/2 cukinii
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej lub otrębów
Przygotowanie:
Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce, dodajemy roztrzepane jajko, drobno pokrojoną cebulę. Przygotowaną masę zagęszczamy mąką, bądź otrębami (3-4 łyżki w zależności ile wody puszczą warzywa). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem (opcjonalnie papryczką chilli). Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju, ok. 2 minuty na każdą stronę.

Placuszki podałam z równie ekspresowym "sosem" (1,5 łyżki serka grani, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, 1/2 pęczka natki pietruszki, sól, pieprz).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz