sobota, 13 lutego 2016

Mleko kokosowe light

W ostatnich miesiącach moim zdecydowanym (kuchennym i kosmetycznym) ulubieńcem stał się kokos. 
  1. Woda kokosowa zastępuje mi po intensywnych treningach napój izotoniczny, dzięki czemu nawadnia równie dobrze (a podobno nawet lepiej) niż zwykła woda.
  2. Wiórki kokosowe znajdują się w każdej owsiance lub śniadaniowej granoli.
  3. Olej kokosowy wyparł już niemal całkowicie oliwę czy olej rzepakowy itp.
  4. Mleczko kokosowe jest podstawą, np. zupy tajskiej (przepis już wkrótce!). Natomiast, mleko to iż zdrowe - jest dość tłuste. Oczywiście można kupić wersję light, natomiast w moim małym mieście trzeba się nieźle nagimnastykować. Dlaczego więc nie zrobić go w domu i zaoszczędzić dobrych kilku, a może nawet kilkunastu złotych ?





Składniki:
  • 1 opakowanie wiórków kokosowych (100 gram)
  • 1 litr wody
....tak, to wszystko czego nam trzeba!

Przygotowanie:
Wodę zagotować, następnie wiórki wsypać do blendera i zalać połową wody. Miksować przez ok. 3 minuty. Następnie wiórki odcisnąć do miseczki lub kubka, w drobnym sitku (u mnie - do przesiewania mąki). Odciśnięte wiórki wrzucamy ponownie do blendera, dolewamy resztę wody i powtarzamy wszystkie czynności. GOTOWE!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz