niedziela, 14 lutego 2016

Lody orzechowe z karmelem

Dziś WALENTYNKI można więc poszaleć - także w kuchni!

Ten deser umilił nam dzisiejszy, jakże leniwy poranek. Moja (nielubiąca słodkości) druga połówka się nimi zajadała. Powód ? Unikatowy słodko-słony smak i pełnowartościowy skład to zdecydowanie to, co wyróżnia je na tle innych lodów. U nas, z pewnością będą gościć jeszcze nie raz !








Składniki:

  • 250 ml mleka kokosowego light (u mnie domowe) - opcjonalnie krowie
  • ok. 180 gram masła orzechowego 
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g (1 opakowanie) orzechów włoskich
  • ok. 8 suszonych daktyli lub fig
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy w garnuszku, na małym ogniu i dodajemy masło orzechowe. Mieszamy aż składniki dobrze się rozpuszczą i zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy karmel - podgrzewamy w rondelku miód, aż zaczną się tworzyć bąbelki - dorzucamy posiekane orzechy i uprzednio namoczone i odsączone daktyle. Zestawiamy z ognia, dolewamy do wcześniej przygotowanej masy orzechowej i delikatnie mieszamy. Po ostygnięciu, wkładamy do zamrażarki na kilka godzin lub całą noc. Lody wyciągnąć ok. 20 minut przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz