sobota, 6 lutego 2016

Czekoladowy deser z żurawinowo-orzechową kruszonką

Słodki smak czekolady
Przełamany lekko kwaśną żurawiną
Oprószone chrupiącymi orzechami. 
Nic dodać, nic ująć - po prostu zapraszam!








Składniki (4 porcje):
  • 2 banany
  • mały jogurt naturalny 2% tł.
  • 5 łyżek odtłuszczonego kakao
  • 1/4 szklanki mleka 1,5% tł.
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 2 garście orzechów (u mnie migdały)
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka sezamu 
  • 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Blendujemy banany z jogurtem, dodajemy kakao, mleko i przestudzoną żelatynę. Przelewamy do 4 szklanek i wstawiamy do lodówki. W garnuszku podgrzewamy miód i dodajemy pokruszone orzechy, posiekaną żurawinę, sezam i wiórki kokosowe - zostawiamy do wystudzenia. Następnie kruszonkę dodajemy do deseru i się zajadamy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz