niedziela, 13 marca 2016

Tiramisu z bitą śmietaną light

Ta wersja tiramisu jest mocno odtłuszczona. Tłusty serek mascarpone zastąpiłam bitą śmietaną (bez śmietany). Efekt? Słodka pianka, lekka jak chmurka znika z pucharków w ekspresowym tempie!









Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów (u mnie bez cukru)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ok. 100 ml gorącej wody
  • 250 ml mleka skondensowanego light (4% tłuszczu)
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 3 łyżki mleka
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki cukru brązowego lub słodzik
  • opcjonalnie: aromat waniliowy lub laska wanilii
  • kakao
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy i dodajemy do żelatyny - mieszamy chwilę aż żelatyna się rozpuści o od razu zalewamy mleczkiem skondensowanym. Składniki zaczynamy miksować dodając cukier, jogurt i wanilię. Ubijamy "bitą śmietanę" kilka minut i wkładamy do lodówki aż stężeje. Biszkopty moczymy w rozpuszczonej kawie i przekładamy (połowę) do 4-5 pucharków, następnie przekładamy je połową bitej śmietany, na to ląduje kolejna warstwa biszkoptów i śmietany. Całość posypujemy kakao i dekorujemy szczytowym listkiem mięty. Wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki.

Deser najlepiej spożyć tego samego dnia, ponieważ biszkopty mogą wchłonąć przez noc część "bitej śmietany".



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz