środa, 30 grudnia 2015

Naleśniki orkiszowe

Pełnoziarniste naleśniki orkiszowe (najlepsze!) to kolejna pyszna propozycja szybka w przyrządzeniu. Zaskakująco delikatne, miękkie i aromatyczne - niebo w gębie!

Składniki:
  • 110 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 300 ml mleka 1,5% tł.
  • 20 g oleju kokosowego 
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • ulubione dodatki - u mnie tym razem konfitura morelowa słodzona fruktozą
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche składniki, wbijamy jaja i dodajemy wcześniej roztopiony olej kokosowy (zimny ma konsystencję stałą) oraz mleko. Rozgrzewamy suchą patelnię teflonową i smażymy cienkie naleśniki. Podajemy z konfiturą lub musem owocowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz