Oto kolejna propozycja lekkiego śniadania - na słodko!
Babeczki to coś co chętnie przegryzam do kawy lub na szybko w pracy.
Są ekspresowe w przygotowaniu, mają mało składników a do tego są leciutkie i ...co tu będę Was czarować - są po prostu pyszne!
Składniki:
- 1 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna)
- 4 łyżki cukru trzcinowego (zamiennie można użyć słodzik)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- ok 1/3 szklanki oleju
- duże opakowanie naturalnego jogurtu 2% tł.
- ok. 1 szklanki owoców (u mnie rozmrożone truskawki)
- ok. 25 g (pół opakowania) płatków migdałów
Przygotowanie:
Przygotować 2 naczynia, do pierwszego przesiać mąkę i proszek do pieczenia oraz dodać cukier. W drugiej misce mieszamy składniki mokre. Następnie łączymy wszystkie te składniki, dodajemy owoce (jeżeli są mrożone to należy je odsączyć z soku) oraz 3/4 przygotowanych migdałów. Do formy wykładamy papierowe papilotki i do każdej nakładamy po 1 czubatej łyżce masy. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz