środa, 2 marca 2016

Jogurtowe babeczki z truskawkami

Oto kolejna propozycja lekkiego śniadania - na słodko!
Babeczki to coś co chętnie przegryzam do kawy lub na szybko w pracy. 
Są ekspresowe w przygotowaniu, mają mało składników a do tego są leciutkie i ...co tu będę Was czarować - są po prostu pyszne!








Składniki:

  • 1 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego (zamiennie można użyć słodzik)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • ok 1/3 szklanki oleju
  • duże opakowanie naturalnego jogurtu 2% tł.
  • ok. 1 szklanki owoców (u mnie rozmrożone truskawki)
  • ok. 25 g (pół opakowania) płatków migdałów
Przygotowanie:
Przygotować 2 naczynia, do pierwszego przesiać mąkę i proszek do pieczenia oraz dodać cukier. W drugiej misce mieszamy składniki mokre. Następnie łączymy wszystkie te składniki, dodajemy owoce (jeżeli są mrożone to należy je odsączyć z soku) oraz 3/4 przygotowanych migdałów. Do formy wykładamy papierowe papilotki i do każdej nakładamy po 1 czubatej łyżce masy. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz