Pyszne, proste, efektowne! ZDROWE! DELICJE!
Nad wyglądem muszę jeszcze popracować.. jednak z galaretką i polewą nie ma co się spieszyć ale co tam! Pycha!
Składniki:
- 4 jaja
- 1/2 szklanki brązowego cukru (można użyć ksylitolu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- ok. 700 ml soku pomarańczowego (ja użyłam 2 butelek soku pasteryzowanego Vital Fresh)
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady powyżej 70% zawartości kakao
- mleko 1,5% tł. (ok 1/3 szklanki)
Przygotowanie:
1. Sok (ok 600 ml) przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Wylewamy do formy, studzimy w wkładamy do lodówki na ok 30 min (aż stężeje). Następnie, wkładamy formę do ciepłej wody na kilka sekund aby galaretka się odkleiła i wyciągamy ją na talerz.
2. Jaja ubijamy z cukrem na pianę, dodać proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 20 minut. Powstały biszkopt moczymy pozostałością soku (opcjonalnie można skropić dodatkowo rumem), kładziemy na to galaretkę.
3. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, dolewając mleko - ma powstać półpłynna konsystencja. Po delikatnym wystudzeniu przelewamy ją na warstwę galaretki (nie może być gorąca bo galaretka się rozpuści - ja oczywiście się trochę pospieszyłam!). Wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz