sobota, 20 lutego 2016

Śniadaniowe placuszki z bananem

Weekend to czas, kiedy z przyjemnością spędzam więcej czasu w kuchni. Zawsze, staram się przygotować pożywne śniadanie i mimo, że do Masterchefa mi daleko to z dzisiejszych placuszków jestem dumna.  Miło na nie popatrzeć, a jeszcze lepiej zjeść!









Składniki:

  • 160 g mąki (u mnie pół na pół pełnoziarnista pszenna i orkiszowa)
  • 1 jajko
  • 2 małe banany
  • 250 g sera ricotty lub serka homogenizowanego
  • 2 łyżki miodu (opcjonalnie brązowego cukru lub słodzika)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Mąką przesiewamy do miski, mieszamy z resztą suchych składników tj. solą, proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu miksujemy pozostałe, mokre składniki i łączymy z suchymi. Każdy z placuszków smażymy ok. 3 minuty z każdej strony. Placuszki podajemy z jogurtem i owocami. Można również podawać polane miodem, syropem klonowym lub z masłem orzechowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz