Weekend to czas, kiedy z przyjemnością spędzam więcej czasu w kuchni. Zawsze, staram się przygotować pożywne śniadanie i mimo, że do Masterchefa mi daleko to z dzisiejszych placuszków jestem dumna. Miło na nie popatrzeć, a jeszcze lepiej zjeść!
Składniki:
- 160 g mąki (u mnie pół na pół pełnoziarnista pszenna i orkiszowa)
- 1 jajko
- 2 małe banany
- 250 g sera ricotty lub serka homogenizowanego
- 2 łyżki miodu (opcjonalnie brązowego cukru lub słodzika)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąką przesiewamy do miski, mieszamy z resztą suchych składników tj. solą, proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu miksujemy pozostałe, mokre składniki i łączymy z suchymi. Każdy z placuszków smażymy ok. 3 minuty z każdej strony. Placuszki podajemy z jogurtem i owocami. Można również podawać polane miodem, syropem klonowym lub z masłem orzechowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz