Ta wersja tiramisu jest mocno odtłuszczona. Tłusty serek mascarpone zastąpiłam bitą śmietaną (bez śmietany). Efekt? Słodka pianka, lekka jak chmurka znika z pucharków w ekspresowym tempie!
Składniki:
- 1 opakowanie biszkoptów (u mnie bez cukru)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- ok. 100 ml gorącej wody
- 250 ml mleka skondensowanego light (4% tłuszczu)
- 1 czubata łyżka żelatyny
- 3 łyżki mleka
- 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki cukru brązowego lub słodzik
- opcjonalnie: aromat waniliowy lub laska wanilii
- kakao
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy i dodajemy do żelatyny - mieszamy chwilę aż żelatyna się rozpuści o od razu zalewamy mleczkiem skondensowanym. Składniki zaczynamy miksować dodając cukier, jogurt i wanilię. Ubijamy "bitą śmietanę" kilka minut i wkładamy do lodówki aż stężeje. Biszkopty moczymy w rozpuszczonej kawie i przekładamy (połowę) do 4-5 pucharków, następnie przekładamy je połową bitej śmietany, na to ląduje kolejna warstwa biszkoptów i śmietany. Całość posypujemy kakao i dekorujemy szczytowym listkiem mięty. Wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki.
Deser najlepiej spożyć tego samego dnia, ponieważ biszkopty mogą wchłonąć przez noc część "bitej śmietany".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz